Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more Click4more

Khamis, 27 September 2012

Sedap ke Kopi Luwak?

Hai semua, semasa gua tengah update email tadi, gua terpandang satu email lama, masa tu zaman fb & frienster belum popular lagi. Email dari kawan gua tu berkenaan Kopi Luwak yang popular dari Indonesia. Kawan gua yang menghantar email tu ada berpesan supaya elakkan dari membeli atau meminum Kopi Luwak ini. 
Gua pun tertanya, agak-agak kenapa ye?

Ok, so agak-agak dah tahu kan kenapa?
Eyark! gua pun tak sanggup nak meminumnya 
tapi gua was-was jugak tentang halal-haram Kopi Luwak ni. 
Maka gua pun mencari fatwa tentang pengharamannya..
Namun apa yang gua jumpa adalah ini:

Hukum Meminum Kopi Luwak (Musang)

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-98 yang bersidang pada 13-15 Februari 2012 telah membincangkan Hukum Meminum Kopi Luwak (Musang). Muzakarah telah membuat keputusan seperti berikut:

Setelah meneliti keterangan, hujah-hujah dan pandangan yang dikemukakan, Muzakarah menegaskan bahawa Allah SWT memerintahkan umatNya supaya memilih rezeki yang halal dan memakan makan yang baik sebagaimana firman-Nya dalam Surah al-Baqarah, ayat 172 yang bermaksud:

“ Wahai orang yang beriman! Makanlah dari rezeki yang baik yang telah Kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu beribadat kepada-Nya.”

Muzakarah juga berpandangan bahawa kaedah fiqhiyyah menetapkan bahawa: 
 الأصل فى الأشياء الإباحة، ما لم يقم دليل معتبر على الحرمة iaitu hukum asal mengenai sesuatu adalah harus selagimana tidak ada dalil muktabar yang mengharamkannya. Ulama’-ulama’ fiqh muktabar menjelaskan bahawa mana-mana bijian yang dimuntahkan oleh haiwan atau yang keluar bersama najis haiwan tersebut, selagi mana ianya tidak rosak dan masih kekal dalam rupa bentuknya yang asal atau jika ditanam ia mampu tumbuh, maka ia dihukumkan sebagai mutanajjis dan bukan najis. Sehubungan itu, selaras dengan penegasan dan pandangan-pandangan tersebut, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa biji Kopi Luwak (musang) adalah bersifat mutanajjis dan ia harus dijadikan bahan minuman dengan syarat: 

1.     biji kopi tersebut masih dalam keadaan baik, tidak berlubang, tidak pecah dan dapat tumbuh jika ditanam; dan
2.     biji kopi tersebut hendaklah disucikan terlebih dahulu daripada najis.

Muzakarah juga memutuskan supaya Kopi Luwak yang dihasilkan hendaklah mendapatkan sijil pengesahan halal daripada JAKIM atau Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) sebelum dipasarkan kepada masyarakat Islam.
...............................................................................................................................


Ok, so lepas ni boleh lah minum tanpa was-was! 
Tapi gua tetap tak sanggup :) Hehehe

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...